Strokovno usposabljanje varnostnega osebja za čezmejni prevoz eurogotovinne po cesti

STROKOVNO USPOSABLJANJE IN IZPOPOLNJEVANJE VARNOSTNEGA OSEBJA ZA ČEZMEJNI PREVOZ EUROGOTOVINE PO CESTI


Komu je program namenjen?

Zaradi uvedbe eura se je znatno povečala potreba po čezmejnem prevozu gotovine po cesti. Vsi člani varnostnega osebja za prevoz gotovine morajo izpolnjevati naslednje zahteve:

  • nimajo relevantnega vpisa v kazenski evidenci in imajo poleg tega dober ugled in integriteto, na primer glede na zadevno policijsko evidenco;
  • imajo zdravniško spričevalo, ki potrjuje, da so fizično in psihično zdravstveno sposobni za opravljanje teh nalog;
  • so uspešno opravili vsaj 200 ur ad hoc začetnega usposabljanja, ki ne vključuje usposabljanja za uporabo strelnega orožja (minimalne zahteve za ad hoc začetno usposabljanje so določene v Prilogi VI Uredbe (EU) št. 1214/2011);
  • vsaj en član varnostnega osebja za prevoz gotovine v vozilu mora imeti znanje tujih jezikov, ki jih uporabljajo lokalni organi in prebivalstvo držav članic tranzita in države članice gostiteljice najmanj na ravni A1. Nadalje je vozilo za prevoz gotovine v stalni radijski povezavi z nekom, ki zadevne jezike zna najmanj na ravni B1, ki jih uporabljajo lokalni organi in prebivalstvo območij držav članic tranzita in države članice gostiteljice za zagotovitev, da je vedno mogoča učinkovita komunikacija z nacionalnimi organi.


Kdo se lahko vključi v program?

V program se lahko vključijo varnostniki, ki izpolnjujejo pogoje za opravljanje prevozov in varovanje gotovine in drugih vrednostnih pošiljk v Republiki Sloveniji. Varnostnik izpolnjuje pogoje za prevoz in varovanje gotovine in drugih vrednostnih pošiljk, če ima pridobljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo varnostnik/varnostnica oziroma strokovno usposobljenost za opravljanje teh del in opravljen program strokovnega izpopolnjevanja v skladu z Odredbo o določitvi programa strokovnega izpopolnjevanja za prevoz in varovanje gotovine ter drugih vrednostnih pošiljk (Uradni list RS, št. 5/12). Varnostnik, ki se želi vključiti v usposabljanje priloži pisna dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Varnostnik, ki se želi vključiti v usposabljanje s pisnim dokazilom dokaže, da obvlada vsaj A1 stopnjo Skupnega evropskega referenčnega okvira za jezike (CEFR). Za dokazovanje znanja stopnje tujega jezika A1 za varnostnika, ki je imel v srednji šoli ali višji stopnji kot obvezen predmet tuj jezik nemščino/italijanščino se upošteva dokazilo o uspešno končani najmanj srednji šoli – v nasprotnem primeru pa ustrezno potrdilo o uspešno opravljenem preizkusu znanja nemščine in/ali italijanščine. Na koncu jezikovnega usposabljanja izvajalec/izvajalka oceni uspešnost posameznega slušatelja in o tem seznani organizatorja.


Posebni pogoji, za opravljanje praktičnega dela usposabljanja in ofenzivnih in defenzivnih tehnik vožnje:

Za izvedbo praktičnega dela usposabljanja in ofenzivnih in defenzivnih tehnik vožnje slušatelji varnostne službe, ki pošlje slušatelje na usposabljanje pripelje lastna blindirana vozila in osebno ter drugo opremo delodajalca za opravljanje čezmejnega prevoza gotovine, ki ustreza standardom, določenim z Uredbo (EU) št. 1214/2011. Praktični del se izvaja tako, da sta na eno vozilo lahko minimalno dva in največ trije varnostniki.

Skupno število ur usposabljanja in izpopolnjevanja za čezmejni prevoz eurogotovine mora biti v skladu z Uredbo (EU) št. 1214/2011 najmanj 200. V ta del se šteje 102 uri usposabljanja za pridobitev Nacionalne poklicne kvalifikacije za varnostnika, ki velja v RS in dodatnih 16 ur usposabljanja in izpopolnjevanja za prevoz in varovanje gotovine ter drugih vrednostnih pošiljk v RS, ki ga mora varnostnik opraviti vsakih pet let. Ostali del 82 ur je namenjen usposabljanju v zvezi s predpisi, postopki in pravili, ki veljajo za čezmejni prevoz eurogotovine v tujini (Avstrija, Italija, Nemčija).

Varnostnik mora opraviti program usposabljanja in izpopolnjevanja za čezmejni prevoz gotovine po cesti vsake tri (3) leta.

Cena udeležbe programa strokovnega usposabljanja in izpopolnjevanja za čezmejni prevoz eurogotovine po cesti za posameznega kandidata znaša 596,00 EUR.

Po uspešno zaključenem usposabljanju kandidat pristopi k preizkusu usposobljenosti.

Prijavnica

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih