Razširjena veljavnost Kolektivne pogodbe za dejavnost zasebnega varovanja za vse delodajalce

12.02.2016 11:24

Dne 28.1.2016 je bila v Uradnem listu RS št. 5/2016 objavljena KOLEKTIVNA POGODBA ZA DEJAVNOST ZASEBNEGA VAROVANJA, ki je pričela veljati 8 dni po objavi v Uradnem listu. Omenjeno kolektivno pogodbo ...

Dne 28.1.2016 je bila v Uradnem listu RS št. 5/2016 objavljena KOLEKTIVNA POGODBA ZA DEJAVNOST ZASEBNEGA VAROVANJA, ki je pričela veljati 8 dni po objavi v Uradnem listu. Omenjeno kolektivno pogodbo sta podpisala predsednik Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja in predsednica Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije.

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije pa je s sklepom št. 02047-1/2007-10, z dne 4.2.2016 ugotovilo razširjeno veljavnost celotne kolektivne pogodbe za dejavnost zasebnega varovanja na vse delodajalce, ki imajo skladno z zakonom registrirano področje dejavnosti v okviru Standarde klasifikacije dejavnosti:

N80.1  Varovanje

N80.2  Nadzorovanje delovanja varovalnih sistemov

 

Panožna kolektivna pogodba v skladu z njenim drugim odstavkom 4. člena predstavlja nujno in potrebno prvo fazo za sklenitev celovite kolektivne pogodbe, ki bo urejala tudi ostale pravice in obveznosti, ki v tej kolektivni pogodbi niso določene. K takšnemu načinu sklenitve kolektivne pogodbe so nas vodila dejstva, ki ji je bilo potrebno prioritetno rešiti. Predvsem smo v 5. členu pogodbe določili izjemoma in v utemeljenih primerih sklepanje zaposlitev v zasebnem varovanju za določen čas ter v 6. členu dokončno uredili v prvem odstavku odmore varnostnega osebja in koriščenje le-tega na delovnem mestu, kar je in bi v prihodnje lahko predstavljalo velik problem.

 

Na tem mestu je potrebno poudariti, da so inšpekcijske službe že izvajale nadzore nad odmori varnostnega osebja in zaradi nezakonitosti izrekale mandatne kazni, takšen pristop pa so napovedovale tudi v letu 2016. S Kolektivno pogodbo pa smo natančno zapisali, da varnostno osebje odmor v trajanju 30 minut oz. v sorazmerju s časom pribitim na delu, koristi na delovnem mestu. Na ta način smo razbremenili večino družb za zasebno varovanje, ki bi morale odmor varnostnega osebja urediti v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih, kar bi povzročilo bistveno večje stroške dela.

 

Nadalje smo v 7. členu na novo uredili tudi povračila stroškov v zvezi z delom, ki so spremenjena ter v 8. členu izpogajali nižje dodatke varnostnemu osebju, v primerjavi z drugimi kolektivnimi pogodbami, za manj ugoden delovni čas v odstotkih od osnove, ki se ne všteva v minimalno plačo.

 

Prav tako, smo v 9. členu zapisali, da se pogodba uporablja že pri izplačilih za mesec januar 2016 ter, da se razširi veljavnost podpisane kolektivne pogodbe na vse delodajalce dejavnosti zasebnega varovanja.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih