Strengthening Social Dialogue in Private Security Industry – Networking and Set-up of Mutual Assistance in the EU´s Eastern New Member and Candidate Countries - Dec. 2007 to March 2009
GD Employment, Social Affairs and Equal Opportunities VS/2007/0524 - Industrial Relations and Social Dialogue 
ZBORNICA ZA RAZOJ SLOVENSKEGA ZASEBNEGA VAROVANJA

 

VSEBINA PROJEKTA

V okviru projekta je predvidena obravnava aktualnih vprašanj nacionalnega in evropskega socialnega dialoga med združenji delodajalcev in panožnimi sindikati v državah novih članicah EU. Pri tem je namera, da se okrepi sodelovanje na nacionalni ravni, da se razrešujejo aktualni konflikti s pomočjo mednarodnih primerjav in vzorcev najboljše prakse ter da se aktivirajo tudi druge nacionalne panožne organizacije socialnih partnerjev s spremljavo evropskih krovnih organizacij, kot tudi s pomočjo širokega javnega obveščanja naj bi se dosegla krepitev pomena socialnega dialoga v udeleženih državah.

 

IZHODIŠČE PROJEKTA

Na podlagi obstoječih raziskav je mogoče predpostavljati, da obstaja v dejavnosti zasebnega varovanja v državah novih članicah EU na tem področju (SD) vrsta težav. Sem spadajo nerazumljiv cenovni in plačilni dumping in iz tega izhajajoči problemi za kvaliteto storitev ter negativna javna podoba te panoge. Sem spadajo težave, ki izhajajo iz prevelike bližine državnih institucij (MNZ; Policije) k gospodarski dejavnosti zasebnega varovanja.

 

CILJI PROJEKTA

Glavni cilj projekta je vrednostno dvigniti pomen panoge, kar je zelo nujno glede na zgoraj navedene velike probleme. To naj bi se zgodilo s povečanjem možnosti mednarodnih kontaktov in dogovorov kakor tudi z doseganjem bolj zanesljive podlage v nacionalnih združenjih socialnih partnerjev. Kako naj bi se to uresničevalo v posameznih primerih, ostaja prepuščeno udeleženim organizacijam (projekt jih le povezuje in nakazuje na skupna vprašanja in naloge).


Pomemben cilj projekta je tudi, da se vanj vključijo tudi države, ki doslej niso sodelovale v evropskem socialnem dialogu v dejavnosti varovanja (Češka, Slovaška), in da jih v projektu s primernimi aktivnostmi pritegnemo, da se v določeni meri angažirajo. S strani projekta lahko na začetku k temu pripomorejo tudi nacionalni posveti, pri katerih najprej ne bi prišlo do neposrednega sodelovanja z organizacijami socialnih partnerjev (n.pr. s svobodnimi združenji in pristojnimi državnimi organi).
Projekt lahko pomeni samo zagon za nadaljnji razvoj na področju socialnega dialoga znotraj dejavnosti zasebnega varovanja v teh državah. Medtem ko v določenih državah nedvomno že obstajajo možnosti za dogovore in celo za socialni dialog, bo v drugih državah uspeh že, če bo mogoče spraviti vse socialne partnerje dejavnosti k skupni mizi. Zaradi tega je mogoče že sedaj predvidevati, da je potrebno ocenjevati nadaljevanje teh prizadevanj, ki jim ta projekt sledi, v prihodnosti kot zelo smotrno.


V projektu so sodelovale partnerice iz Slovenije, Poljske, Hrvaške, Madžarske, Romunije, Bolgarije, Litve, Makedonije in Nemčije.
Strokovno podporo zagotavlja projektu Friedrich Ebert Stiftung, in sicer po svojih regionalnih organizacijah:
- Regional project " Labour Relations and Social Dialogue in South-East Europe"
- Regional Coordinator for Labour Relations and Social Dialogue in Central and Eastern Europe


Projekt je podprla evropska krovna organizacija delojemalcev UNI – Evropa.
V projektu v imenu članov sodeluje evropsko združenje delodajalcev CoESS.

 

TERMINI KONFERENC IN ZAPISNIKI

V dneh 14. in 15. februarja 2008 je bila v Ljubljani izvedena uvodna konferenca in konferenca, na kateri se je obravnaval načrt dela (zapisnik).   
V dneh 3. in 4.4.2008 je v Bolgariji, Borovets potekal sestanek predstavnikov delodajalcev (zapisnik).
Na Poljskem je v Varšavi 26.06.2008 potekala 2. planska konferenca (zapisnik).


Hrvaška, 17. in 18.07.2008 (zapisnik). 
Madžarska, 11. in 12.09.2008 (zapisnik). 
Slovenija, 9. in 10.10.2008 (zapisnik). 
Bolgarija, 13. in 14.11.2008 (zapisnik). 
Romunija, 10. in 11.12.2008 (zapisnik). 
Litva, 22. in 23.01.2009 (zapisnik). 
Poljska, 26. in 27.02.2009 (zapisnik).   
Bruselj, 26. in 27.03.2009 (zapisnik).

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih