Vseživljenjsko učenje za EU projekt Leonardo da Vinci – Mobilnost VETPRO

 

Prvi delovni obisk v okviru Vseživljenjskega učenja za EU projekt Leonardo da Vinci – Mobilnost VETPRO.
Prejeli smo dotacijo po programu Vseživljenjsko učenje za EU projekt Leonardo da Vinci – Mobilnost VETPRO.


Izjava o omejitvi odgovornosti: Izjavljamo, da za vsebino te objave izključno odgovarja Zbornica za razvoj slovenskega zasebnega varovanja ter, da Evropska komisija ni odgovorna za morebitno uporabo te informacije. V okviru EU projekta Leonardo da Vinci – Mobilnost VETPRO in v organizaciji Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja ter v sodelovanju z nemškim partnerjem v projektu DAA, je bila skupina slovenskih strokovnjakov za področje usposabljanja za dejavnost zasebnega varovanja na delovnem obisku – izmenjavi izkušenj – v ZR Nemčiji od 10.04. do 16.04.2011, Frankfurtu na Majni.

 

V okviru zelo bogatega in zahtevnega delovnega programa je obiskala visoko specializirano družbo Eufinger, ki se ukvarja pretežno z varovanjem bank (Frankfurt je mesto, ki premore največ bank v ZR Nemčiji), kar implicira potrebe po kar najvišji učinkovitosti ob hkratni diskretnosti do strank, uporabo najnovejših tehničnih sredstev ter zato tudi visoko strokovnost varnostnega osebja; naša delegacija je bila navzoča pri zahtevnem izobraževanju tega elitnega kadra. Obiskala je tudi srednjo strokovno šolo in se seznanila z izkušnjami, ki jih je nemška stran pridobila z dolgoletnim strokovnim izobraževanjem; naš cilj in naloga sta bila seznanjati se predvsem z izkušnjami, ki bi jih lahko s pridom prevzeli in vgradili v naš izobraževalni sistem.

 

Obiskani sta bili tudi BDWS (primerljivo z našo Zbornico) in IHK (primerljivo z GZS); poleg kratkega vpogleda v sistemski pristop obeh teh velikih korporativnih teles, je bila praktično vsa pozornost v pogovorih namenjena izključno segmentu zasebnega varovanja, ožje usposabljanju ter preverjanju in potrjevanju za to dejavnost.


Menimo, da je cilj tega obiska dosežen in, da se kar nekaj spoznanj lahko uspešno uporabi in prav kmalu vgradi tudi v naš sistem; s tem seveda, sodelovanje znotraj omenjenega projekta še zlepa ni končano – sledita še dve predvideni delovni srečanji, pri čemer je izključni interes naše, slovenske strani, spoznati čim več koristnih tujih izkušenj ter jih osvojiti in vključiti v naše programe, s ciljem izboljševanja usposobljenosti našega poklicnega varnostnega osebja.

 

Projekt mobilnost – VETPRO FRANKFURT AM MAIN

 

Naša Zbornica se je že v lanskem letu prijavila na razpis evropskega projekta Leonardo da Vinci – VETPRO – mobilnost strokovnjakov. Projekt je namenjen strokovnjakom dejavnih v procesih strokovnega usposabljanja in izobraževanja s ciljem omogočiti jim izmenjavo izkušenj z njihovih področij v tujini. Naš partner v tem projektu je nemška DAA (Deutsche Angestelten Akademie), priznana nemška inštitucija za izobraževanja in usposabljanja, ki letno, s svojimi 2.200 zaposlenimi in 3.000 pogodbenimi strokovnjaki v svojih 200 središčih po Nemčiji, izobrazi okoli 100.000 ljudi. 


Tako smo letos že drugič obiskali to priznano inštitucijo  v njenem središču v Frankfurtu a/M, kjer nam - udeležencem mobilnosti - najprej predstavijo svojo inštitucijo, nas seznanijo z nemškim sistemom usposabljanja in izobraževanja ter v grobem predstavijo zakonsko podlago in rešitve. Strokovnjaki so na študijskem obisku en teden in v tem tednu se podrobno seznanijo z nemškim sistemom usposabljanja za področje zasebnega varovanja in ključnih inštitucij za to področje, kot so BDWS (Bundesverbandes Deutscher Wach- und Sicherheitsunternehmen – primerljivo z našo Zbornico), IHK (Industrie und Handels Kammer – Gospodarska zbornica), VSW (Vereinigung für die Sicherheit der Wirtschaft – Združenje za varnost gospodarstva) ipd. Podrobno se nam predstavi tudi ena izmed družb za zasebno varovanje, ki je specializirana predvsem za varovanje bank in nam v okviru tedenskega programa mobilnosti svoje delovanje in zahteve do svojih zaposlenih tudi nazorno prikaže. Prijetna izkušnja je tudi udeležba/prisotnost na usposabljanju ali/in izobraževanju in konkretni pogovori s kandidati za bodoče varnostno osebje.

 

Ocenjujemo, da z izvedbo tega projekta našim strokovnjakom – udeležencem mobilnosti, Zbornica ponuja možnost širšega vpogleda, primerjave, izmenjave in poglabljanja v njihova strokovna področja. S tem skupaj dodajamo vrednost kvaliteti izvedbe naših usposabljanj in izobraževanj, skušamo družbam in kandidatom ponuditi več!

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih