Kolektivna pogodba za dejavnost zasebnega varovanja

Kolektivna pogodba za dejavnost zasebnega varovanja je bila v torek 2.2.2016 slavnostno podpisana med Zbornico za razvoj slovenskega zasebnega varovanja in Sindikatom komunale, varovanja ...

Kolektivna pogodba za dejavnost zasebnega varovanja je bila v torek 2.2.2016 slavnostno podpisana med Zbornico za razvoj slovenskega zasebnega varovanja in Sindikatom komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije, v imenu katerih sta pogodbo podpisala predsednik Zbornice Branko Slak in predsednica SKVNS Majda Marolt.

 

Podpisana kolektivna pogodba je v panogi zasebnega varovanja že druga, prva je stopila v veljavnost leta 2000 in je bil s strani zasebnega varovanja preklicana leta 2006. V času med preklicom prve in pričetkom veljavnosti druge kolektivne pogodbe je minilo 10 let in vmes so se zvrstile številne aktivnosti tako na strani sindikata, kot Zbornice, za pogajanja, oblikovanje vsebin in sprejetje nove kolektivne pogodbe. Vsi ti napori, ki jih ni bilo malo, zaradi različnih razlogov niso dali konkretnih rezultatov, saj je med drugim prišlo tudi do recesije v gospodarstvu, ki je med drugimi prizadela tudi panogo zasebnega varovanja, ki je izjemno občutljiva na različna gospodarska nihanja.

 

Panoga zasebnega varovanja je delovno-intenzivna in temelji pretežno na delovni sili, torej varnostnemu osebju, ki opravlja najbolj občutljiva, pa tudi strokovno zahtevna dela pri varovanju, zagotavljanju varnosti in odpravljanju varnostnih tveganj. Strokovno in kvalitetno opravljanje storitev zasebnega varovanja je za naročnike ključnega pomena, kakor tudi zaupanje, ki ga le-ti izkazujejo izvajalcem oz. družbam za zasebno varovanje. Zaupanje, kot temeljni odnos med naročnikom in izvajalcem pa ni enkraten odnos, temveč je tega potrebno zgraditi in ga neprestano tudi nadgrajevati. Brez kvalitetnega in strokovnega dela varnostnega osebja v panogi zasebnega varovanja, je vezi zaupanja med naročniki in izvajalci težko, ali nemogoče graditi.

 

Varnostnemu osebju se mora zagotoviti občutek socialne varnosti in primerno plačilo za opravljeno delo, na podlagi veljavne zakonodaje. Še posebej pomembna pa je panožna kolektivna pogodba, ki ureja posebne pravice in obveznosti iz delovnega razmerja. Zagotovo je podpis kolektivne pogodbe za področje zasebnega varovanja, ki je že stopila v veljavo, odraz zrelosti in odgovornosti tako na strani delodajalcev, kot tudi delavcev.

 

S kolektivno pogodbo urejeni odmori, počitki in razporejanje delavnega časa, povračilo stroškov v zvezi z delom in dodatki za posebne obremenitve so v zasebnem varovanju zagotovo dobra popotnica za nove sinergije med delavci in delodajalci. Hkrati pa je v tej fazi podpisana kolektivna pogodba odprla pot za nadaljnja pogajanja in sprejetje celovite kolektivne pogodbe za panogo zasebnega varovanja.

 

Besedilo Kolektivne pogodbe za dejavnost zasebnega varovanja

 

                                                                             

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih