Petra Ilar

27. oktober 2018 27. oktober 2018 2:06

 

Razvijali bomo prednostne kompetence

 

Kompetenčni centri za razvoj kadrov (KOC) partnersko povezujejo podjetja v posameznih panogah z namenom sodelovanja in zviševanja usposobljenosti zaposlenih ter za pridobivanje novih kompetenc za večjo konkurenčnost.

 

Kompetenčni centri za razvoj kadrov, tako imenovani KOC 2.0, v Sloveniji delujejo že leto in pol, pripravlja pa se že razpis za KOC 3.0. Anton Golob iz Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS, ki bdi nad uresničevanjem programa, pravi, da se je v tem času razvilo veliko izjemnih partnerskih povezav med sicer konkurenčnimi podjetji.

 

To vodi k oblikovanju edinstvene sodelovalne podjetniške klime, je prepričan Golob. V sklopu projekta za leti 2017 in 2018 se je oblikovalo 17 panožnih KOC, v katerih sodeluje 305 podjetij, ta pa imajo skupaj več kot 48.000 zaposlenih.

 

Nove kompetence za večjo konkurenčnost

 

Gre za partnersko sodelovanje in zviševanje usposobljenosti zaposlenih v posamezni panogi ter za pridobivanje novih kompetenc za večjo konkurenčnost. »Neposredni konkurenti si izmenjujejo dobre prakse, organizirajo dneve odprtih vrat, si pomagajo pri reševanju problemov…« razlaga Golob. Nekateri KOC so uvedli celo delovne zajtrke direktorjev partnerskih podjetij. »Da s konkurenti deliš svoj največji kapital – znanje zaposlenih – je potrebno zaupanje. To se gradi skrbno in na dolgi rok,« pravi Hermina Ogrič, poslovna direktorica Centra odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (CO BIK), ki je vodja konzorcija in koordinator projekta Kompetenčnega centra za razvoj kadrov v biotehnologiji in farmaciji (KOC Bio-Pharm). Kot poudarjajo na skladu, je prav od ljudi v projektnih pisarnah kompetenčnih centrov odvisno, kako dober in aktiven je KOC.

 

Čeprav so partnerska podjetja prisotna na najrazličnejših segmentih trga, imajo kar nekaj skupnih imenovalcev: potrebo po širjenju znanja med partnerji, dvig kompetenc zaposlenih na specifičnih področjih in boljši dostop do najnovejših znanj, poudarja Ogričeva. Dodaja, da jim je delno to omogočil prav razpis za partnerstvo v KOC, vendar pričakovanja projektnih partnerjev na področju razvoja kadrov to presegajo.

 

Od strokovnih znanj do mehkih veščin

 

Vsi kompetenčni centri so morali v zelo kratkem času realizirati veliko usposabljanj. Konec oktobra se tako na primer zaključuje petmesečno obdobje, v katerem si je znanje in izkušnje izmenjevalo devet podjetij v KOC Bio-Pharm. Zaposleni so na usposabljanjih razvijali tako svoja strokovna področja kot mehke veščine, ki so jih podjetja prepoznala kot nujen pogoj za povečanje konkurenčnosti. Gre za panožne partnerje: Acies Bio, Acscalab, Biosistemika, Freyherr, genEplanet, Jafral, Kemomed, Labtim in Lek. Slednji je s svojim Bio kariernim zajtrkom, s katerim spodbuja vračanje mladih raziskovalcev v Slovenijo, prijel priznanje zlata praksa 2016.

 

»Biotehnologija je izjemno konkurenčno področje. Ker smo praktično vsa slovenska biotehnološka podjetja aktivna na globalnem trgu, se tudi vsi zavedamo pomembnosti razvoja kadrov in talentov,« pravi Metka Ule Novak, vodja splošnih in kadrovskih zadev v podjetju Acies Bio, ki je tudi letošnja gazela osrednje Slovenije. V okviru projekta so izvedli več kot sto usposabljanj. »Med uresničevanjem projekta se je izkazalo, da so v naši dejavnosti ključne in hkrati manjkajoče kompetence v trženju, prodaji in bioinformatiki, nenehno pa moramo razvijati tudi strokovne kompetence. Razlog za to so novi trgi in nova tehnološka področja, za kar izobraževalni sistem specifičnih kadrov ne more vzgojiti. Zato morajo delodajalci sami veliko vlagati v oblikovanje in razvoj dobrega kadra. Po znanje smo pripravljeni iti malodane kamor koli,« je jasna Ogričeva.

 

Kako naprej?

 

Ule-Novakova pravi, da se v partnerstvu že pogovarjajo o možnostih nadaljnjega sodelovanja. »Za nas bi bilo zanimivo razvijati kompetenčni center kot tako imenovani talent hub za razvoj mladih talentov na področju biotehnologije.«

Projekt Kompetenčni centri za razvoj kadrov, ki ga sofinancirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter evropski socialni sklad, bo dobil tudi verzijo 3.0, pravi Golob. Razpis naj bi bil objavljen v začetku prihodnjega leta. »Ne bomo več razvijali profilov zaposlenih, ampak prednostne kompetence, ki jih bo vsak KOC prepoznal kot ključne na svojem področju.«

 

Zanimiva statistika KOC

 

Največji trije KOC po številu partnerjev:

33 v KOCKE (Kompetenčni center za kadre kemične industrije)

28 v KOC Hrana (Kompetenčni center za razvoj kadrov na področju hrane)

27 v KOC PMiS (Kompetenčni center za pametna mesta in skupnosti)

Največji trije KOC po številu zaposlenih:

9300 zaposlenih v KOC EEI (Kompetenčni center za razvoj kadrov v elektroindustriji)

5600 zaposlenih v KOCKE (Kompetenčni center za kadre kemične industrije)

4900 zaposlenih v MAT (Kompetenčni center za razvoj materialov kot končnih produktov)

 

KOC, ki je najbolj presegel pričakovanja:

 

KOCTEH 2018 (Kompetenčni center za razvoj kadrov v zasebnem varovanju)

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih